Blog

pozicane od zdroja ted a tady

01.06.2012 15:31

 

Fotky na nástenke
Chyby neexistují. Události, které přitahujeme, ať už příjemné či nepříjemné, jso...
Zobraziť viac
Autor: Žít, odpouštět a milovat

olovrant

26.01.2012 21:01

 

6 zdravých olovrantov po práci

Súvisiace články
Zvierací penis: Už ste ho niekedy ochutnali?
Potraviny môžete v mrazničke aj spáliť!
5 potravín na rýchle zníženie tlaku
Tri zdravotné prínosy umelých sladidiel
Jedzte z modrých tanierov: Schudnete!

Je celkom prirodzené, že ihneď po návrate z práce sa chytíte chladničky a začnete snoriť aj v špajzi, čo si dať pod zub. Správnu výživu potrebujeme dodržiavať nielen ráno alebo na obed, ale po celý deň. Potrebujeme výborný olovrant, kým budeme čakať na budúce jedlo, ktorým je večera. Tu je šesť nápadov na olovrant, ktoré sú rýchle a jednoduché:

Zeleninový dip
Vytvorte si svoj vlastný, zdravý, zeleninový dip. Vezmite hummus, grécky jogurt a domácu zeleninu. Na tanier tak dostanete ďalšie nevyhnutné živiny. Zelenina (hlavne jej obsah vlákniny) vám v noci prečistí črevo, aby ste nemali ráno problémy s vyprázdňovaním.
Ovocie
Ovocie je nielen zdravá desiata, ale môže byť aj super ľahký olovrant. Jediné, čo musíte urobiť, je vybrať si sortiment ovocia, ktoré nie je príliš sladké, aby ste na noc nesiahli z toľkej mlsnej chuti ešte po čokoláde.

Ovocné koktaily
Smoothie je skvelý spôsob, ako dostať po obede do tela vitamín C, a pritom zábavným a osviežujúcim spôsobom. Vyberte si svoje obľúbené ovocie, hoďte ho do mixéra s trochou ľadu, pridajte nízkotučný jogurt. Môžete pridať aj trochu medu na osladenie.

Celozrnné pečivo a tuniak
Cieľom je konzumovať celozrnné pečivo, ktoré má málo alebo žiadnu soľ, stačí vám príchuť z tuniaka. Zabudnite večer už na majonézu. Tuniak a vláknina z grahamového pečiva je skvelý olovrant, pretože do tela dostanete aj prospešné omega-3 mastné kyseliny.

Orechy
Vyhnite sa obchodu, kde si kúpite zmesi orechov, ktoré nemusia byť najzdravšie. Namiesto toho sa snažte mixovať vlastné zmesky, ako sú nesolené arašidy, vlašské orechy. Pridajte mandle a nezabudnite to všetko zmiešať ešte so sušenými hrozienkami.

Kurací šalát
Uistite sa, že použijete len chudé mäso. Porcia by mala byť čo najmenšia, ešte vás totiž čaká večera. Kúsky kuraťa neobaľujte, opečte ho len na panvici na divoko. Pridajte listovú zeleninu, do ktorej ho po opečení zabalíte. Dobrú chuť!
Autor: Lili

rakytnikovy olej

31.07.2011 19:32

  Rakytníkový olej,vzacny olej


Proti vredom a páleniu záhy. Zlepšuje zrak, spomaľuje procesy starnutia a zlepšuje vzhľad pokožky už po krátkej dobe užívania.

Rakytníkový olej  sa získava prírodnou metódou lisovania z plodov Rakytníka sibírskeho - odrody najbohatšej na blahodarné zložky.

Oblasť Sibíre je ekologicky čistá a práve tieto podmienky sú priaznivé pre tamojšiu jedinečnú prírodu, ktorá je bujná a rôznorodá. V priebehu krátkeho a intenzívneho leta rastliny zhromažďujú sily na dlhú a mrazivú zimu. Vzduch vonia éterickými olejmi z kríkov, stromov a bylín. V tejto dobe plodí rakytník - ker z rodu olivovitých, ktorý miluje svetlo, a preto sa jeho vetvičky naťahujú hore k slnku, akoby z jeho žiarivých a teplých lúčov čerpali životnú energiu.

Svetlooranžovým guľatým plodom sa tiež hovorí „sibírsky ananás", nielen pre chuť podobnú tomuto exotickému ovociu, ale i pre jeho podobné liečivé vlastnosti. Tieto neveľké guľôčky sú zdrojom ohromného množstva biologicky aktívnych zložiek, preto ich aj naši predkovia radi konzumovali a vypracovali i metódu získavania rakytníkového oleja. Pri difúznom lisovaní vzniká olejovitá kvapalina jasne oranžovej farby, charakteristickej chuti a vône. Vďaka tejto metóde je možné nielen získať vysoko akostný produkt s výnimočne vysokým obsahom čistého oleja (98%), ale tiež zachovať všetky jeho blahodarne pôsobiace zložky.

Moderné vedecké výskumy preukázali, že rakytníkový olej pozitívne ovplyvňuje obehový systém, sliznicu tráviaceho, močového a pohlavného ústrojenstva a v neposlednom rade má tiež priaznivé účinky na kožu. Zmierňuje zápalové stavy a bolesti, má preventívne pôsobenie v prípade ochorení žíl a tepien. Za svoju účinnosť vďačí svojim biologicky aktívnym zložkám, ako sú:
flavonoidy, nazývané vitamínom P (predovšetkým veľké množstvo kvercetínu a rutínu),
karoténoidy (180 mg/100 g),
karotín,
kyselina listová,
vitamíny A, E, K,
provitamín D (rastlinné steroidy),
fytoncyty,
triesloviny,
minerálne soli (železo, bór, mangán),
organické kyseliny (vínna, jablčná),
nenasýtené mastné kyseliny (napr. kyselina oleínová).

Rakytníkový olej podporuje liečbu:
žalúdočných a dvanástorníkových vredov a chorôb hrubého čreva,
neutralizuje negatívne pôsobenie žalúdočných kyselín,
zápalových stavov tráviaceho ústrojenstva,
zápalových stavov slizníc (ústna dutina, pošva),
hnačiek,
kožných chorôb a poranení kože (mykóza, popáleniny, omrzliny, preležaniny, popraskané bradavky dojčiacich žien),
ochorenia obehového ústrojenstva - predchádza rozvoju trombotického zápalu žíl, arterioskleróze a srdcovým infarktom,
poškodenia slizníc po chemoterapii,
hemoroidov, bolestivých trhlín konečníka.

Rakytníkový olej zároveň zvyšuje odolnosť organizmu a dopĺňa nedostatok vitamínov a minerálov. Je tiež známym a veľmi ceneným kozmetickým prostriedkom, pretože má pozitívny vplyv na pokožku a vlasy.

Rakytníkový olej je možné užívať vnútorne i zvonku

Vnútorne:
Odporúča sa 5 kvapiek denne počas jedla v závislosti na druhu liečby. Najlepšie je užívať olej priamo, prípadne zmiešaný s jogurtom, kefírom alebo kyslým mliekom.

Za účelom dosiahnutia maximálneho efektu je vhodné spojiť vnútorné i vonkajšie užívanie.

Zvonku:
- na natieranie postihnutých miest
- na výplachy ústnej dutiny a hrdla
- vo forme obkladov
- ako zložka pleťových a vlasových masiek

Olej je možné miešať s krémami, balzamami a olivovým olejom

firma Pharma Activ

Prvá správa

28.07.2011 16:45

 

Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.      

zdravie » Prírodná medicína |

 


 

      Babičkina lekáreň: Materiná dúška (Thymus serpyllum)



ZBER
kvitnúca vňať: máj - august (dvakrát do roka)

Sušenie:
pri teplote do 35°C, schne rýchlo

VYUŽITIE
pri chorobách dýchacích ústrojov
pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka)
pri zápaloch močových ciest : zvonku
ako kloktadlo (antiseptikum, zápach úst)
do kúpeľa pre deti a pre nervove vyčerpané a depresiami trpiace osoby
pri menštruačných bolestiach
odvar účinný aj pri liečbe alkoholizmu




Rastie na slnečných stráňách, návršiach, obľubuje teplé skalnaté plochy a pasienky, kde silnejšie vyžaruje pôdne teplo. Je veľmi aromatická.

Zdravie » Prírodná medicína | 1. júla 2011

 
                   Babičkina lekáreň:

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

ZBER
vňať a listy: viac ráz do roka: apríl - august

Sušenie:
tak aby sa zachovala farba, pri teplote do 60°C (schne rýchlo)

VYUŽITIE
pri chorobách dýchacích orgánov
pri chorobách močových orgánov
pri katare žalúdka a čriev, v spojení s kolikovitými bolesťami
pri reume, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny
podporuje tvorbu červených krviniek, (čerstvé výhonky môžeme variť ako špenát)
odvar na opláchnutie vlasov pri lupinách a vypadávaní



Statná vytrvalá dvojdomá bylina dorastajúca do výšky 50 až 150 cm, výnimočne až 2 m. Stonky sú priame nevetvené. V zemi vytvárajú plazivý žltkastý podzemok. Listy sú jemne ochlpené, srdcovitého tvaru, špicaté a pílkovito ozubené. Kvitne od júna do septembra.

Celá rastlina je pokrytá jemnými chĺpkami. Kedysi sa tradovalo, že tieto chĺpky obsahujú kyselinu mravčiu. Podľa novších informácií však ide o zmes histamínu dráždiaceho kožu, acetylcholínu vyvolávajúceho pocit pálenia a serotonínu zvyšujúceho účinok (vnímanie) dvoch predchádzajúcich látok

.

               Babičkina lekáreň

Alchemilka obyčajná (Alchemilla xanthochlora)

ZBER
kvitnúca vňať, prízemné listy : máj - september

Sušenie:
v tenkých vrstvách, pri teplote do 40°C, schne pomaly

VYUŽITIE
pri hnačke a kolikách a ženských chorobách
preventívne pri opakujúcej sa dlhotrvajúcej a bolestivej menštruácií (posilňuje maternicu a tým aj uľahčuje pôrod)
zvonku urýchľuje hojenie rán, kožných vriedkov, ekzémov, rôznych vyrážok
vhodné na výplachy nosa náchylného na krvácanie



Alchemilka patrí medzi trvalky. Je celá ochlpená. Z podzemku vyrastá ružica prízemných listov a vzpriamené stonky. Listy ružice sú dlhostopkaté s okrúhlou čepeľou a listy stonky sú sediace a majú laločnatú, zúbkatu čepeľ a veľké pílkovité prílistky, ktoré obrastajú celú stonku.

Mladé listy sú na rube jemne chlpaté. Kvety sú zoskupené do koncových zväzočkov, sú obojpohlavné. Plodom je nažka uložená v trvácej čiaške. V strede listu sa často udrží kvapka vody

 

           Babičkina lekáreň:  

Baza čierna (Sambucus nigra) 

ZBER
listy : marec - apríl
kvety : máj - júl
plody : august - september

VYUŽITIE
pri prechladnutí - zvyšuje potenie, znižuje horúčku, pri detských ekzémoch - pomáha látkovej premene, zvyšuje činnosť močových ústrojov a potných žliaz

Baza čierna je dva až osem metrov vysoký ker, ktorý patrí medzi najčastejšie kríky strednej Európy. Rozšírená je po celej Európe, Malej Ázii, na Kaukaze, v západnej Sibíri a dokonca aj v severnej Afrike. Rastie na čerstvých, humóznych, kyprých hlinitých alebo až ílovitých, na živiny a najmä dusík bohatých pôdach. 

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov pomáhajú vďaka vitamínu C a B ale aj množstvu éterických olejov proti nachladnutiu. Pôsobí tiež ako antioxidant, chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces ich starnutia

 

                     Vitamín B17:        Proti startnutiu a civilizačným ochoreniam

pripravili sme pre vas zaujmavy clanok oplati sa ho precitat.zdroj "Zdravie" za mesiac jul

Strašiak menom rakovina máta a desí mnohých z nás. Čo je pôvodcom tohto nebezpečného ochorenia a ako je možné, že zatiaľ čo milióny ľudí na zemeguli zomierajú na rakovinu, národy niektorých častí zeme túto smrtiacu hrozbu vôbec nepoznajú?

Tajomstvo zdravia s overeným účinkom má názov Vitamín B17 a okrem preukázateľne výborného vplyvu na regeneráciu buniek, pozitívne vplýva aj na diabetes, imunitu, cievy, krvný tlak a dlho pomáha udržať mladosť a vitalitu. Ako je toto všetko možné? Množstvo cenných informácií sa možno dozvedieť aj z knihy E.Griffina (na obrázku vľavo dole) World Without Cancer (Svet bez rakoviny), ktorá tento rok vyjde na Slovensku.

KNIHA, KTORÁ ODHALÍ TAJOMSTVO
Účelom knihy je uviesť dôkaz toho, že toto závažné ochorenie vyplýva z nutričnej nedostatočnosti. Nie je teda spôsobené baktériou, vírusom, ani tajomným toxínom, ale absenciou látky, ktorú moderný človek vyradil zo svojho jedálnička.

Za tajomstvom vitamínu B17 sa autor knihy Svet bez rakoviny vydal k ázijskému národu Hunzov, ktorý žije v absolútnom súlade s prírodou a jeho členovia sa dožívajú v pohode a zdraví viac ako 100 rokov. Ženy vo veku 50 a 60 rokov majú nádherne vyhladenú a pevnú pleť. Pri hlbšom skúmaní ich života sa zistilo, že na rakovinu nikto neumiera. Hlavnou súčasťou ich jedálneho lístka sú pritom marhule, najmä marhuľové jadrá, ktoré obsahujú cennú látku, vitamín B17. Väčšina vedcov sa zhodla v tom, že dlhovekosť a ideálne zdravie týchto ľudí sú spôsobené príjmom vitamínu B17 spoločne s ostatnými dôležitými vitamínmi a minerálmi.

AKOU FORMOU SI MÔŽEME DOPRIAŤ CENNÝ VITAMÍN B17?
Vitamín B17 je súčasťou 100% prírodného prípravku B17 APRICARC s marhuľovým olejom a betaglukánom. Základnou zložkou B17 APRI CARC sú mleté sušené marhuľové jadrá, obsahujúce účinnú látku B17, ktorá sa nazýva tiež laetril alebo amygdalín. Táto látka, ktorú v roku 1950 v Amerike objavil chemik Ernest Krebs, v súčasnosti zaujíma onkológov na celom svete. Ďalšími zložkami B17 APRICARC sú hliva ustricovitá a Reishi - liečivé huby, obsahujúce betaglukán, látku, ktorá pôsobí na regeneráciu buniek, posilňuje imunitu a pomáha peristaltike čriev.


PRAVDY O LAETRILE
Čo je vlastne laboratórna forma vitamínu B17, známa ako amygdalín či laetril? V knihe E. Griffina Svet bez rakoviny sa uvádza: „Všeobecne sa hovorí, že amygdalín (čiže laetril) bol po prvý raz objavený v roku 1830 nemeckým chemikom Liebigom. Podľa Amerického ilustrovaného lekárskeho slovníka (vydanie z roku 1944) znamená amygdalín „ako mandle", čo napovedá, že táto látka bola po prvý raz izolovaná zo semien horkých mandlí." V knihe sa ďalej uvádza, že v roku 1834 bola látka zaradená do liekopisu, a v roku 1961 sa objavila v čínsko-kórejskom rastlinnom liekopise, kde je jej použitie výslovne popísané pre „rozklad rakoviny".


PRÍBEH VITAMÍNU B17
Popri tom je veľmi dôležité, že B 17 je látka, ktorá sa v hojnom množstve nachádza v rastlinách vhodných pre človeka. Nie je to človekom vyrobená chemikália a nie je telu cudzia. Ako sa ďalej píše v knihe, prečistená forma tejto látky je dokonca menej toxická než cukor.

V sérii testov na dospelých myšiach Dr. Dean Burk ukázal, že môžu žiť v dokonalom zdraví až do vysokého veku, pokiaľ sa ich normálna strava skladá z 50 % odtučnených marhuľových jadier... Samozrejme, na to, aby sme boli zdraví, nemusíme konzumovať marhuľové jadrá, pretože cenný vitamín B 17 si môžeme dopriať vo forme 100% prírodného prípravku B 17 APRICARC s marhuľovým olejom a betaglukánom.

verime ze vam sme prinesli dost zaujmavy članok. A teraz vratme sa k bylinkam

 dakujeme ze ste precitali clanok .vratme sak bylinkam ,mozno sa vam zda že menime temu, máte pravdu,aby nebolo s čitania nuda vkladame do clankov trochu odlisny ,ale ide podstate o to iste o zdravie 

       Levandula angustifolia

 
Hluchavkovité (Lamiaceae), medonosná, okrasná
pod vankúš pre dobrý spánok, alebo do vane pre osviežujúci kúpeľ


Ľudové názvy: devanduľa, dulenka, vandelička, lavandula

Opis

Trsovitý, priamo rozkonárený trvácny vždyzelený poloker, vysoký 30-100 cm. Levanduľa má šedozelené plstnaté listy s výraznou vôňou. Zvyčajne kvitne v júni až v auguste fialkovo modrými kvetmi zoskupenými na vrcholku stonky. Je teplomilná rastlina obľubujúca slnečné polohy. Pôda jej vyhovuje ľahšia, dobre priepustná, vápenatá s dostatkom živín.
Množenie: Levanduľu môžme množiť výsevom semien, stonkovými odrezkami, delením trsov, alebo zasýpaním. Semená majú horšiu klíčivosť - pri teplote okolo 20 C, klíčia asi o tri až päť týždňov. Vysievame na jar, alebo jeseň. Odrezky dlhé 10 až 20 cm odoberáme na jar, alebo jeseň z jednoročných výhonkov.


Levanduľa je ideálna k vytvoreniu voňavého živého plota. Krásne vynikne ako obruba - orámovanie bylinkovej záhrady alebo aj trávnika. Sušený kvet i vňať sa používa do vonavých vrecúšok a vonných zmesí. Vrecúško s kvetom a listami vložíme pod vankúš, kde nám navodí príjemný spánok. Vkladáme ich taktiež do šatníka, alebo skrine s potravinami. Svojou vôňou je účinná proti bytovým moliam. Levanduľa je jedna z mála byliniek, ktoré si uchovávajú arómu po vysušení a ideálne sa dá využiť pre POTPOURRI. Zbierame kvety, alebo celú vňať s kvetmi, vždy na začiatku kvitnutia za suchého počasia, keď rastlina obsahuje najviac aromatických látok. Výťažky z levanduľe bývajú častou prísadou v parfumérii. 

Kuchynské využitie: Levanduľa má horko-aromatickú vôňu. V malých množstvách ju používame na korenenie pečeného mäsa, rybích pokrmov a šalátov so zeleninou, taktiež ňou dochucujeme zaváraniny. 

Liečivé účinky: Z jej širokej škály uplatnenia, slúži dnes hlavne v prvom rade pri ťažkostiach nervového pôvodu. Čaj z levandule pomáha pri nespavosti, nervovej slabosti, návaloch krvi a bolestiach hlavy. Užíva sa taktiež pri reume. Levanduľový olej je asi najobľúbenejšou prísadou relaxačného kúpeľa. Latinský názov levanduľe je odvodený od slova LAVARE - umývať. Levanduľový kúpeľ, s pridaním rozmarínu, zlepšuje krvný obeh a celkovo oživuje organizmus. Olej z levanduľe sa využíva v aromaterapii.

       Ľubovník bodkovaný

Hypericum perforatum
(Hypericaceae)
výborné bylinné antidepresívum


Ľudové názvy: svätojánska bylina, svätojánska tráva, bylina sv. Jána, trezalka, zvonček svätojánský

Opis

Ľubovník je vytrvalá rastlina dorastajúca do výšky 30 až 90 cm. Jej listy i kvety sú posiate drobnými bodkami, ktoré sú vlastne malé žľazy obsahujúce červený olej. Ĺ˝iarivo žlté päťpočetné kvety po rozpučení zmenia farbu na krvavočervenú. Ľubovník kvitne od júna do septembra. Vyžaduje priepustnú pôdu a slnečné stanovište, alebo polotieň. V našich podmienkach sa rastlina vyskytuje bežne aj vo voľnej prírode.
Rozmnožujeme ho buď výsevom, alebo koreňovými odrezkami odobratými na jar alebo jeseň.
 
Liečivé účinky: V 80.rokoch 20. storočia sa vedcom podarilo zistiť že ľubovník je silný a účinný prírodný prostriedok proti depresiám. Obsahuje hypericin, ktorý účinne pomáha pri depresiách. Ďalej obsahuje zložky s protivírusovým pôsobením a látky posilňujúce imunitný systém - flavonoidy, vďaka ktorým je účinný proti vírusom, baktériám a plesniam. Výluh z kvetov pôsobí ako sedatívum, pomáha pri bolestiach hlavy, reumatických bolestiach a pri nervových ťažkostiach. Je veľmi dobrý na nervy - upokojuje, priaznivo vplýva na psychiku, pomáha zbaviť sa stavov strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Výťažky dobre pôsobia i pri chorobách pečene a žlčníka, pri žalúdočných vredoch, pri chorobách močových ciest a taktiež proti pomočovaniu detí. Okrem toho urýchľujú krvný obeh a zvonka slúžia na kloktanie pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny. Čaj z ľubovníka je veľmi chutný.
Odporúča sa piť ho aspoň tri týždne, aby sa prejavil jeho celkový účinok. Počas liečby ľubovníkom sa neodporúča slnenie!

Zber: Ľubovník zbierame najlepšie na začiatku kvitnutia, pokiaľ sú ešte všetky kvety mladé. Striháme kvitnúcu vňať - asi 15 cm dlhé vrcholčeky aj s listami. Usušenú drogu skladujeme vo vzduchotesných a tmavých nádobách.

       Medovka lekárska


Melissa officinalis
Hluchavkovité (Lamiaceae), medonosná, okrasná
posilní telo a povzbudí myseľ

Ľudové názvy: lemonka, marulka, madlinka, matka, melisa, včelanka 
Opis
Trvácna, bohato rozkonárená, jemne ochlpená rastlina, nápadne citrónovo voňavá, vysoká 30-90 cm. Kvitne v júni až auguste drobnými bielymi kvetmi. Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň chránené pred studeným severným vetrom. Pôdu obľubuje kyprú, piesočnato-hlinitú, bohatú na živiny. Ak si ju chceme vysádzať do nádob, treba vedieť že jej korene rastú až do hĺbky 20-30 cm, preto treba zvoliť správnu nádobu. V našich podmienkach zvykne vymŕzať, preto ju na zimu prikrývame napríklad čečinou. Odpradávna sa medovka používa ako liečivá a medonosná rastlina. Zbiera sa vňať alebo listy na začiatku kvitnutia. Pridávame ju aj do vonných zmesí.
Rozmnožujeme ju priamym výsevom do pôdy v apríli, alebo predpestovaním priesad, ktoré vysievame v marci do teplého pareniska, alebo delením trsov dvoj až troj ročných rastlín.

Kuchynské využitie: Na korenenie slúžia najmä mladé čerstvé listy zberané ešte pred kvitnutím rastliny. Lístky medovky pridávame do šalátov, bylinkových omáčiek, polievok, rybích a hubových jedál, majonéz, jogurtov, mliečnych nápojov a limonád, no taktiež ňou koreníme grilované jedlá, hydinu a varenú ryžu. Používa sa taktiež pri výrobe likérov "Benediktínka". 

Liečivé účinky: Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašlávaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ.

Medovka je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus. Či sa už potrebujete sústrediť na prácu, alebo si len tak zahrať partičku pokra na partypoker sk potom medovka je ta správna voľba. Medovka Vám povzbudí mysel, posilní telo i dušu.

 

 

 

  Palina pravá
Artemisia absinthium
Astrovité (Asteraceae)
najhorkejšia rastlina, to je predsa palina


Ľudové názvy: polynka, absint, pelynÄ›k, nehrast, peluňka, veľký strieborník, záhradný čiernobyľ, pamÄ›tníček 

Opis

Palina pravá je vytrvalá, rozkonárená rastlina, striebrosivej farby, ochlpená, dorastajúca do výšky 60-100 cm. Malé žlté kvietky vytvárajú bohaté metliny. Kvitne od júla do septembra. Rastlina je silno aromatická a výnimočne horká. Najlepšie sa jej darí na teplom a slnečnom stanovišti, v suchšej pôde bohatej na vápnik a dusík.
Rozmnožuje sa výsevom v marci až apríli do pareniska, alebo po mrazoch aj priamym výsevom. Začiatkom jesene môžeme rozmnožovať delením starších trsov, alebo koreňovými odrezkami.


Využitie v domácnosti: Sušená vňať paliny je podobne ako levanduľa účinná proti bytovým moliam. Olej z paliny má repelentný účinok. Po nanesení na pokožku odháňa komáre. Čerstvé, ale i sušené strieborné listy pekne vyniknú v rôznych dekoráciách. 
Liečivé vlastnosti: Palina sa oddávna považuje za bylinu prospešnú hlavne žalúdku a celému tráviacemu traktu. Odvar z paliny pomáha pri pokazenom alebo otrávenom žalúdku, pri chorobách pečene, žlčníka a dvanástnika, pri poruchách tvorby žalúdočnej kyseliny. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča i ako prostriedok proti črevným parazitom. Dlhodobejšie užívanie spôsobuje absintinizmus prejavujúci sa pocitom opilosti, kŕčmi až bezvedomím! Tehotným ženám sa užívanie paliny neodporúča.

Palinové víno: Po jednom diele vňatí paliny, šalvie, levandule, majoránu a mäty piepornej, zalejeme 100 dielmi bieleho vína a necháme 8 dní v uzavretej fľaške. Víno zlejeme cez jemné sitko a užívame po 4 lyžičky denne na posilnenie žalúdka a povzbudenie chuti do jedla.


         Repík lekársky

Agrimonia eupatoria
(Rosaceae)
liečivá sila na všetko a pre všetkých

Ľudové názvy: útrobník, boží bič, konopec, stonček, repíček, varkočky panny Márie 

Opis
Repík lekársky je trvácna bylina vysoká 50 - 100 cm. Celá rastlina je nápadne chlpatá. Z prízemnej ružice zúbkatých zelených listov vyrastá stonka s postupne sa zmenšujúcimi listami. Vrchná časť stonky je je zakončená súkvetiami malých, žltých päťpočetných kvetov. Majú príjemnú jablkovú vôňu. Repík lekársky kvitne od júna do augusta. Repík je rastlina teplo i suchomilná. Preto obľubuje slnečné stanovište. Pôda mu vyhovuje ľahšia až stredná, hlinito piesočnatá. Rozmnožuje sa semenami, alebo delením starších trsov. Semená niekedy klíčia až pol roka. Rastie bežne vo voľnej prírode. 

Liečivé účinky: Repík lekársky je prastarou liečivou rastlinou, ktorá má veľmi široké využitie. Zvonka používame repík vo forme obkladov napríklad na popáleniny, zle hojace sa rany, zastavenie krvácania, kožné ochorenia. Odvar lieči predovšetkým všetky choroby vnútorných orgánov. Týka sa to pečene, žlčníku, obličiek, žalúdka, dvanástnika. Odvarom taktiež kloktáme pri bolestiach v krku a pri zápaloch dutiny ústnej. Je známe že silný odvar z repíka je ako kloktadlo vôbec najlepším liekom na presilené a inak choré hlasivky, preto sa odporúča napríklad rečníkom, učiteľom, spevákom,... Výborný je tiež repíkový kúpeľ, ktorý pomáha pri opuchnutých kĺboch, bolestiach nôh, taktiež pri hemoroidoch. 


       Šalvia lekárska

Salvia officinalis
Hluchavkovité (Lamiaceae), medonosná, okrasná
pri zápaloch hrdla a ďasien

Ľudové názvy: babie brucho, šalfia, rapaňa, kadidelník, babí rúcho, pikát, šariatka 

Opis
Šalvia lekárska je 20 až 70 cm vysoký, krátko rozkonárený, trváci, silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami. Obľubuje slnečné stanovište, suché, dobre priepustné a vápnité pôdy s dostatkom živín. Kvitne v júni až júli prevažne fialovými, ale aj bielymi a ružovkastými kvetmi. Rastliny často striháme, aby si udržali hustý kríčkovitý rast. Zbierame listy a mladú vňať tesne pred kvitnutím, za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Šalvie je taktiež viacej druhov, napríklad zaujímavé sú "Salvia Tricolor" so zeleno červenkastými listami s bielym okrajom, alebo "Salvia Purpurea" s efektným purpurovo zeleným listom a taktiež "Salvia Icterina" so zlatožltými listami a jemnejšou vôňou.
Rozmnožujeme ju na jar priamym výsevom do pôdy, alebo predpestovaním priesad v parenisku. Taktiež, a to hlavne pri hybridných kultivaroch - na jar, alebo na jeseň delením starších trsov, alebo stonkovými odrezkami.

Kuchynské využitie: má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Používame hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. S rozmarínom dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu. V kuchyni južnej Európy je šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny koreninových zmesí. 

Liečivé vlastnosti: Názov šalvia pochádza z latinského slova salvia znamenajúceho "liečiť". Šalvia má silný proti bakteriálny účinok, osvedčený pri všetkých chorobách ústnej dutiny a hrdla, výborne sa uplatňuje pri zápale ďasien a paradentóze. Silica má dezinfekčné, utišujúce účinky pre ktoré sa pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Pravidelným potieraním si zubov listami šalvie docielime vybielenie zubov. Čaj zo šalvie odstraňuje nočné potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti a nervozite. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri ťažkostiach v klimaktériu (potenie, návaly horúčav, migréna), pri silnej menštruácii na podporenie pružnosti maternice. Pri užívaní vo vyšších dávkach vyvoláva kŕče podobné epileptickým. 
Dym zo šalvie neutralizuje pachy. Ĺ˝uvanie čerstvých lístkov odstraňuje zápach z úst.


      Yzop lekársky

Hyssopus officinalis
Hluchavkovité (Lamiaceae), medonosný, okrasný
vyniká príjemne gáfrovitou vôňou

Opis 
Vždy zelený trvácny poloker vysoký 20-80 cm. Kvitne v júni až septembri. Je nenáročný na pôdu, uprednostňuje však ľahšie vápnité pôdy a suchšie slnečné polohy chránené pred vetrom. Neznáša premokrené pôdy. Je mimoriadne vhodný na pestovanie živých plotov. Stonka v druhom roku drevnatie. Prospieva mu omladzovací rez a dá sa dobre tvarovať. Zostrihávame ho na jar a druhý krát môžeme i po odkvitnutí. Kvety sú vhodné do živých i sušených kytíc, taktiež ich používame do vonných zmesí. 

Kuchynské využitie: Yzop má príjemnú, trocha gáfrovitú arómu a horkastú chuť. Mladé lístky môžeme použiť do polievok a na mastné ryby. Taktiež možno Yzop pridávať aj do omáčok, šalátov, plniek a ovocných koktailov. V malom množstve dávame k mäsu, napr. k dusenému hovädziemu a taktiež k zverine alebo k dusenému jahňaciemu mäsu. Mne osobne veľmi chutí pečený bravčový bôčik s mladou vňaťou. Yzopom vhodne dochutíme zajačiu paštétu. Výborne sa hodí aj k šošovici a ostatným strukovinám. Tvorí súčasť grilovacích a koreninových zmesí. 

Liečivé účinky: (zberá sa kvitnúca vňať) Pre starých ľudí je veľmi vhodným pomocným liekom pri ochoreniach dýchacích ciest. Vhodný taktiež pri bolestiach hrdla a zápale pľúc.

Ďalšie využitia v medicíne: stabilizuje krvný tlak, pôsobí proti pľúcnym infekciám, prináša ulavy pri kasli


Pestrec mariánsky


Ostropestřec mariánský, Silybum marianum (L.), Strieborný bodliak

Výskyt: Druh pochádza zo Stredomoria; pestujú ho v záhradách v teplejších oblastiach. Splanené formy rastú i vo voľnej prírode. Latinský názov upozorňuje na podobnosť s bodliakmi; veľmi pripomína aj benedikt lekársky.

Zber: Predmetom zberu sú plody. Zber sa robí zvyčajne odrezávaním celých úborov i so zákrovom krátko pred dozretím plodov (september až október); plody sa nechajú dozrieť na suchom a vzdušnom mieste. Po dozretí sa zbavia lietacieho aparátu.

Uplatnenie: Skupina flavonolignantov zvaná silymarín a výťažok z plodov blahodárne pôsobia na pečeňové bunky, lebo ich chránia pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene. Silymarín zvyšuje odolnosť bunkovej membrány proti prenikaniu vírusových toxínov a hepatotoxických látok. Silymarín má regeneračné účinky na pečeňové bunky, čo súvisí s jeho schopnosťou podporovať proteínovú syntézu. Na dôvažok pôsobí proti zápalom. Pestrec mariánsky sa osvedčil v liečbe pečene, napríklad hepatitídy (zápal), žltečky, ale aj tráviacich porúch zapríčinených funkčnou poruchou pečene. Odporúča sa aj na cirhózu - tvrdnutie a chrinický zápal pečene.

Zaujímavosti: Podľa stredovekej legendy je mramorovo biela žilnatina na listoch pestreca pozostatkom niekoľkých kvapiek mlieka z prsníkov Panny Márie, keď so synom utekala pred Herodesom. Nemci používajú pestrec ako protijed na muchotrávku zelenú, ktorá vyvoláva nekrózu (odumieranie) pečeňového tkaniva.

Aplikáciu bylinky nájdete na stránkach tinktúry Pestrec, čajoviny Pestrec mariánsky a Pečeňový - U čaj, tiež elixíru Diasan a produkte Kids Greens, LiverAid.

 

Lipkavec syridlový (pravý)


Svízel syřišťový, Galium verum L., Marunka (marinka voňavá)

Výskyt: Bylinka lipkavec syridlový obľubuje suché trávniky, kriakové brehy, medze, pastviny, slnečné okraje lesov, svetlé borovicové lesy, okraje ciest, na suchších pôdach, skeletových až pieskových, kyslých na minerály bohatých pôdach. Na celom svete je známych asi 300 druhov lipkavca. Nájdeme jú v pásme Európy a Ázie (vyjmúc najsevernejšie a najjužnejšie oblasti), ďalej na Islande a izolovane v Japonsku. U nás sa hojne vyskytuje v teplejších oblastiach do nadmorskej výšky asi 600 m n.m. (vyššie len ojedinelo).

Kvitne: V mesiacoch jún a júl; žlté zafarbenie je v lete na lúkach veľmi nápadné.

Zber: Zberateľné sú nadzemné časti lipkavca s kvitnúcimí vrcholčekami, zbierané v čase kvetu. Sušením sčernajú a ich vôňa sa zvýrazní. Koreň obsahuje antrachinónové heterozidy a červené farbivo.

Uplatnenie: Rastlinka sa odporúča na tráviace poruchy (nadúvanie brucha, pomalé trávenie, rihanie, plynatosť) a v ľudovom liečiteľstve na podporu trávenia. Slúži aj ako spazmolytikum na bolestivú kolitídu a ako sedatívum pôsobiace upokojujúco na nervy. Osvedčila sa v liečbe neurotických stavov. Zmiešaný s listami mäty alebo podbelu sa považoval za vynikajúcu náhradu tabaku a používal sa na odpudzovanie komárov.

Zaujímavosť: Poľský kráľ Stanislaw Leszczynsky pil každé ráno pohár opojného vína Maitrank, ktoré sa dodnes vyrába v Alsasku, Belgicku a v Nemecku (májové víno).

.

      NECHTÍK LEKÁRSKY 


Medzi našimi domácimi liečivými rastlinami zastáva nechtík lekársky dôležité miesto. Ľudové názvy: kalendula, mesiačik, nahátka liečivá. Nechtík patrí k rastlinám, ktoré účinne zasahujú proti rakovine a rakovinovým nádorom. Nájdeme ho často vo vidieckych záhradách, niekedy splanie na sutinách. Pretože ľudia spoznali jeho liečivosť, nachádzame ho nielen v záhradách, ale aj na poliach. Nechtík dorastá do výšky 30 až 60 cm. Jeho kvetné úbory žiaria žltou alebo pomarančovou farbou. Stonka a listy sú šťavnaté a pri dotyku lepkavé. Poznáme viacero druhov: s pologuľovitými úbormi, s jasnými alebo tmavšími piestikovými kvetmi. Liečivé účinky majú rovnaké. Ak sa ráno o siedmej hodine kvetné úbory zatvárajú, ešte v ten deň príde dážď. minulosti sa uplatnili pri predpovediach počasia.

ľudovom liečiteľstve sa zbiera a používa celá rastlina s kvetmi, stonkou a listami. Dobre je zbierať ju za jasného slnečného počasia, lebo vtedy má najväčšiu liečivú silu. V záhradách ju možno zbierať do neskorej jesene, kým ju nenapadne múčnatka.

Nechtík sa podobá arnike (na Slovensku nerastie, pozn. prekl.}, ale nechtík je liečivejši. Arnika sa napríklad používa len pod lekárskym dozorom a Čaj z nej narobí chorým na srdce viac škody ako úžitku, kým nechtík možno piť bez obáv, lebo nie je jedovatý. Ako krv prečisťujúca bylina je naším najlepším pomocníkom pri infekčnej žltačke. Jedna až dve šálky denne robia divy. Nechtík pôsobí prečisťujúco, upravuje krvný obeh a rýchle hojí rany. Istému mužovi zachytila cirkulárka ruku. Aj po prepustení z nemocnice mal v rane veľké bolesti. Dopočula som sa o tom a poradila som mu masť z nechtíka. Účinok tejto masti ho nadchol, povedal mi, že bolesti v rane, pre ktoré nemohol celé noci spávať, zakrátko pominuli. Odvtedy jeho manželka znova začala pestovať v záhrade nechtík lekársky.

Raz pri návšteve v Mlynárskej štvrti mi jedna pani ukázala nohy s kŕčovými žilami. Natrhala som v záhrade nechtíkové úbory (hlávky) a pripravila masť. Zvyšky som jej ihneď priložila na lýtko (zvyšky možno použiť štyri až päť ráz). Potom si denne natierala masť na ľanové plátno a priväzovala na lýtka. Určite sa začudujete, keď vám poviem, že o štyri týždne, keď ma navštívila v Grieskirchene, už nemala kŕčové žily. Na oboch nohách mala opäť hladkú, peknú pokožku. Istá rehoľná sestra mi oznámila, že stretla na ulici starú paniu, ktorá mala na nohách nápadne vystupujúce kŕčové žily. Poradila jej nechtíkovú masť. Bola veľmi prekvapená, keď jej táto pani o mesiac ukázala nohy. Kŕčové žily zmizli a pokožka bola opäť hladká. Nechtíková masť rýchlo pomáha aj pri zápaloch ciev, nevyliečiteľných vredoch, fistulách, omrzlinách, ranách po popálení. Masť a zvyšky z prípravy nechtíkovej masti sa používajú pri vredoch na prsiach, najmä keď majú zhubný charakter (rakovina prsníkov). Istej známej museli amputovať prsník. Kým ešte ležala v nemocnici a všetci sme sa o ňu báli, pripravila som nechtíkovú masť. Touto masťou si neskôr natierala veľkú ranu po operácii, načo sa silné napätie v rane veľmi rýchle stratilo. Jazva po operácii sa jej, v porovnaní s inými pacientkami, oveľa lepšie hojila, preto jej pri prehliadke lekári predpísali podstatne menšiu dávku ožarovania.

Nechtíková masť výborne pomáha, aj keď sú nohy napadnuté plesňou. A to najmä v prípadoch, keď iné prostriedky zlyhali, ako ma o tom ubezpečilo množstvo listov. V takýchto prípadoch možno účinne použiť nechtíkový zápar z čerstvých bylín. Ak napadne pleseň pošvu, treba si robiť sedacie kúpele a omývať sa. Na sedací kúpeľ treba 50 g suchej byliny alebo dve plné hrste čerstvej.
Zo Stuttgartu mi napísala istá pani, že jej manžel trpel na pleseň nôh. Čo všetko podnikli! No kúpele, masti a púdre nemali žiadny účinok. Potom skúsili ešte nechtíkovú masť. Po ôsmich dňoch sa otvorené miesta zahojili. Nie je to úžasné? Okrem masti možno použiť aj nechtíkovú tinktúru (recept pozri pod heslom Spôsob použitia). Táto tinktúra sa riedi prevarenou vodou a je veľmi dobrá ako obklad na rany, pomliaždeniny, výrony krvi, natiahnuté šľachy, ba dokonca aj na hnisavé alebo rakovinové nádory, na otvorené preležaniny, opuchy a hrče.

Za nechtík ako prírodný liečivý prostriedok sa nezasadzoval len ctihodný otec Kneipp, ale aj známi lekári ako doktor Stäger, doktor Bohn, doktor Halenser a iní. Doktor Bohn označuje nechtík za dôležitý liečivý prostriedok pri ochorení na rakovinu; keď sa už nedá operovať, odporúča piť dlhší čas nechtíkový čaj. Čerstvú nechtíkovú šťavu možno veľmi účinne použiť pri rakovine kože. Keď sa denne natiera čerstvou šťavou nezhubný nádor ciev (angióm), môže sa stratiť, podobne zmiznú pehy a starecké škvrny. Vyliečiť možno aj drsné, rakovine podobné škvrny na koži. V poslednom čase americký lekár a vedec doktor Drwey poukazuje na jedinečnú liečivú silu nechtíka pri rakovine: dosiahol ním veľmi dobré výsledky. Vnútorne sa používa zápar z nechtíka pri žalúdočných a črevných chorobách, pri žalúdočných kŕčoch a vredoch, ako aj pri zápale hrubého čreva, vodnatieľke a krvavom moči. Je prvoradým pomocníkom aj pri vírusových chorobách a bakteriálnych výlučkoch.

Ako obdivuhodne pôsobí zápar z čerstvého nechtíka, vyplýva z toho, čo mi povedal istý lekár: „Malé, dva a pol ročné dievčatko ochorelo po opakovanom očkovaní proti detskej obrne. Malo chronickú hnačku, chudlo, oslabol mu zrak a malo všetky možné ťažkosti s trávením. Pri klinickom vyšetrení napokon zistili paratýfus, preto ostalo dieťa pod lekárskym dozorom. Keď týždeň užívalo čaj z čerstvých nechtíkových kvetov a podrobilo sa homeopa-tickému liečeniu, veľmi sa zotavilo. Bezprostredná trojnásobná skúška na pôvodcu týfusu bola na prvý raz negatívna."

Dobré výsledky s nechtíkom sa prejavili aj pri infekčnej žltačke. Je aj vynikajúcim liečebným prostriedkom pri chorobách pečene. Kvety, listy a stonka sa zaparia vriacou vodou a čaj sa pije nesladený. Pri vyššie uvedených chorobách sa denne vypijú 3 až 4 šálky čaju, asi 1 polievková lyžica každú štvrťhodinu. Z nechtíka získame antihelmintický (na vyháňanie črevných parazitov) prostriedok, ak jednu polievkovú lyžicu nechtíkových kvetov zaparíme 1/4 litrom vody. Šťava z čerstvých stoniek odstraňuje bradavice a svrab. Lišaje a zdurené žľazy sa liečia omývaním nechtíkovým záparom. Ak sa zápar pravidelne pije, prečisťuje. Kto nosí okuliare a umýva si oči vlažným čajom, zlepši sa mu zrak. Pri rakovinových vredoch a nádoroch, pri otvorených nohách, kostižere, holeňových vredoch a pri zlých, hnisavých, zle hojacich ranách pomáha umývanie záparom nechtíka a prasličky zmiešaných v rovnakom pomere. Dáva sa plná polievková lyžica zmesi na pol litra vody. Aby som zdôraznila jedinečné účinky čaju z nechtík, uvediem ešte niekoľko liečebných úspechov: Istá zdravotná sestra osem rokov trpela na zápal hrubého čreva a až potom sa prihlásila k odbornému lekárovi. Podľa mojej knižky jej poradil zápar z nechtíka. Štyri týždne pila po dúškoch denne dve šálky. Nemohla pochopiť, že po takom krátkom čase jej zmizli všetky ťažkosti. Jedna rehoľná sestra mi rozprávala, že trpela silnými hnačkami. Hoci pila rumančekový čaj, stav sa jej nezlepšoval. Až keď začala užívať nechtíkový zápar, choroba zakrátko ustúpila. Iná rehoľná sestra z Bavorska trpela 15 rokov na pleseň nôh a často mávala aj zápal žíl. Nohy sa jej vyliečili, až keď začala používať nechtíkovú masť.

Chrastavosť v nose sa dá ľahko vyliečiť nechtíkovou masťou. Poznámka: Ak má niekto odpor k bravčovej masti, na prípravu nechtíkovej masti môže použiť dobrý rastlinný tuk. Aby masť ostala pri tomto spôsobe prípravy hladká, pridáme v teplom stave do hmoty trochu oleja.

SPÔSOB POUŽITIA
Zápar 1 vrchovatá čajová lyžička byliny na1/4litra vody.
Sedací kúpeľ 4 hrste čerstvej byliny alebo 100 g suchej na jeden sedací kúpeľ (pozri Všeobecnú časť, Sedací kúpeľ).
Umývanie Na 1/2litra vody jedna vrchovatá polievková lyžica bylín.
Tinktúra 1 plná hrsť kvetov na 1 liter pravej vínovice. Lúhuje sa 14 dní na slnku asi pri 20° C.
Masť 4 plné hrste nechtíka (listy, stonka a kvety) sa nadrobno porežú. 500 g masti zo sadla prirodzene kŕmeného prasaťa alebo dobrá bravčová masť sa rozohreje ako na vyprážanie rezňa. Do horúcej masti sa vloží narezaný nechtík, nechá sa vzkypieť, premieša sa a odstaví z platne. Prikrytá masť sa nechá cez noc stáť. Na druhý deň sa trošku prihreje a prefiltruje cez ľanové plátno do čistej nádobky.
Čerstvá šťava Listy, stonka a kvety sa umyjú a ešte vo vlhkom stave sa odšťavia.
 

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.