Informácie pre návštevníkov

28.07.2011 16:46

Abeceda výživy: S mätou sa už ne budete trapit


   M - mäta

Mäta prieporná je liečivá bylina s priaznivými účinkami proti prechladnutiu či chrípke a patrí medzi najpoužívanejšie aromatické liečivá. Jej listy majú neobyčajne prenikavú vôňu vďaka mentolu, ktorý obsahujú.

Proti nadúvaniu
V našej krajine ju poznáme predovšetkým v podobe čaju, možnosti využitia tejto jedinečnej rastliny sú však oveľa širšie. Našincovi je dôverne známy mätový čaj, ktorý pomáha pri tráviacich ťažkostiach. A keďže aj deti ho dobre znášajú, mamičky ho svojím ratolestiam podávajú pri bolestiach bruška, alebo pri prejedení. Má priaznivý vplyv na trávenie, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče, je účinný pri nadúvaní.


Vedci zistili, že čaj z mäty má aj mierny uvoľňujúci vplyv na hladké svaly tepien, čím sa znižuje krvný tlak. Aromatické listy mäty majú neobyčajne chladivý účinok na náš organizmus a pomáhajú odvádzať z neho teplo. Je úplne jedno, či si dáte šálku horúceho či studeného mätového čaju, limonádu, alebo nanesiete rastlinný olej resp. masť priamo na vašu pokožku. V každom prípade, mäta svojím osviežujúcim účinkom povzbudzuje naše telo zvnútra i zvonka.


Nielen v letných horúčavách, ale aj po hodine aerobiku dokáže príjemne osviežiť a znova „postaviť na nohy“. Mäta dodáva pokrmom špecifickú chuť exotiky.

Mnohé národy ju používajú ako prísadu do stravy či nápojov. A vedia, prečo to robia! Tlmí totižto kŕče v tráviacom ústrojenstve, zmierňuje nafukovanie, povzbudzuje chuť do jedla, upravuje činnosť pečene a žlčníka. Možno ňou okoreniť mäso, ryby, ale je vhodná tiež do omáčok, polievok a plniek. Vynikajúco dochutí olej, ocot, alebo miešané „drinky“.

Proti nepríjemnému zápachu
    Protizápalový a antiseptický účinok rastliny sa využíva pri zápaloch horných dýchacích ciest a slizníc ústnej dutiny. S nepríjemným zápachom z úst možno bojovať kloktadlom pripraveným zo zmesi z mäty, rumančeka a šalvie. Byliny treba opatrne povariť vo vode, potom krátko lúhovať a precediť. Týmto odvarom vyplachovať ústa niekoľkokrát | 

           

  A-avokado
Abeceda výživy – avokádo  


Hoci sa to môže zdať neuveriteľné, avokádo má už 7 tisíc rokov. Jeho chuť a priadnivé účinky však ľudstvo objavilo až oveľa neskôr. Asi 300 rokov pred naším letopočtom ho používali Aztékovia.Tí nedali dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky. Z Južnej Ameriky sa potom rozšírilo do celého sveta. Dnes je jeho najväčším producentom Kalifornia. No plody, ktoré nájdete v našich obchodoch pochádzajú v drvivej väčšine zo Španielska alebo Izraela. 


Plod avokáda má v priemere 5 centimetrov. Mnoho ľudí ho považuje za zeleninu a to najmä s jeho použitím v šalátoch či slaných nátierkách. Pravdou však je, že avokádo je ovocie. Existuje mnoho odrôd, no u ns najčastejšie narazíte na plody hruškovitého tvaru a zelenej farby.

Ak sa ho chystáte vyskúšať, mali by ste pri nákupe dbať o to, aby na jeho šupke neboli mäkké miesta a tmavé škvrny. Zrelé avokádo je rovnomerne mäkké, také však u nás takmer nekúpite. Preto vyberajte plody na pohľad zdravé a tvrdé, ktoré doma pri správnom uskladnení dozrie. Neskúšajte konzumovať avokádo hneď, ako ho prinesiete z obchodu. Riskujete, že si pokazíte chuť a už nikdy no nebudete chcieť vyskúšať. Nezrelé avokádo je totiž veľmi horké. Zabaľte ho do novín alebo tmavého papierového vrecka a nechajte 2 až 3 dni pri izbovej teplote.

Dbajte na to, aby teplota nebola nižšia ako 10 stupňov, inak riskujete, že plod bude z vnútra černieť. Drobnou nevýhodou tohto plodu je, že si ho (a ani výrobky z neho) nemôžete zmraziť a odložiť na horšie časy. Aj v chladničke vám avokádo vydrží maximálne 3 dni.

Avokádo je veľmi tučné. Obsahuje až 20% tuku. Nemusíte sa však obávať. Keďže ide o tuky rastlinné, hladinu cholesterolu vám nedvihne, ba naopak, avokádo ju pomha zniťovať a priaznivo tiež ovplivňuje hladinu trigliceridov. Jeho dužina sa dá neupravená a neochutená ako náhrada masla. Plod pozdĺžne rozkrojte, vylúpnite kôstku a mäkkú dužinu vylúpnite lyžičkou. Okamžite ju pokvapkajte citrónom, aby nezošedla a nezhorkla. Dužinu stačí natrieť na chlieb alebo pečivo. Dokonale poslúži ako nhrada masla alebo rastlinných tukov.

Avokádo obsahujte tiež vitamíny E, C, B1, či draslík a zároveň málo sodíka. Preto sa odporúča jeho konzumácia aj pri problémoch s krvným obehom. Avokádo obsahuje tiež železo a to navyše v takej forme, ktorá je pre náš organizmus prijateľnejšia a stráviteľnejšia ako v iných druhoch. Preto sa jeho konzumácia odporúča tiež v tehotestve a puberte, kedy sú nároky na príjem železa vyššie.

Avokádo je výživné, nie však veľmi kalorické ovocie. S ohľadom na množstvo spôsosbov, akými sa dá pripraviť, je ideálnym doplnkom pri redukčnej diéte.

Avokádo sa odporúča aj osobám trpiacim cukrovkou, keďže priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Má tiež blahodárny vplyv na tráviaci trakt, napríklad pri žalúdočných vredoch, či gastritíde, a tiež na nervovú sústavu

B-BROKOLICA

   Brokolica: Zelený zázrak

 


Táto jasavo zelená hlúbovitá zelenina sa nedá na trhu či v obchode len tak prehliadnuť. Už svojou sviežou farbou pobáda k ochutnaniu.  

 je to Zdroj vitamínov a minerálnych látok

Výrazne ochraňuje ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam. Brokolica obsahuje viac vitamínu C než citrusové plody. Ďalej tu nájdeme vitamíny E, B1 a B2. Brokolica je tiež bohatá na beta-karotén a kyselinu listovú a z minerálnych látok na draslík, vápnik, fosfor a síru.

K dôležitým kladom brokolice patrí i skutočnosť, že táto zelenina je veľmi jemná a ľahko stráviteľná, preto môže byť i súčasťou najrôznejších diét a je veľmi vhodnou potravinou i pre malé deti.
Pôvod a využitie

Táto rastlina pochádza pravdepodobne z Apeninského poloostrova, odkiaľ sa jej pestovanie rozšírilo do celej Európy. Preto tiež najviac receptov nájdeme v talianskej kuchyni.

Brokolica je podobná karfiolu. Ružice však nevytvárajú guľovitý tvar, ale sú skôr bankovitého tvaru na hrubšej dužinatej nohe. Chuťovo je brokolica, sfarbená od olivovo zelenej cez hráškovú až k svetložltej, podobná karfiolu, ale jej chuť je výraznejšia, a pritom jemnejšia.

Hodí sa do polievok, na dusenie i ako príloha k mäsu. Ak chceme zachovať jej nezameniteľnú farbu a chuť, je vhodné ju variť v pare. Kto vyskúšal parný hrniec, ťažko sa bude vracať ku klasickému vareniu vo vode.
Vyskúšajte:

Polievka z brokolice: 20 dkg brokolice, hrsť mladých lístkov z brokolice, 1 polievková lyžica nakrájanej petržlenovej vňate, 5 dkg polievkových slížov alebo písmeniek, 3 dkg hladkej múky, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, soľ podľa chuti

Očistenú brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb pokrájame na kolieska. Múku jemne osmažíme na oleji a zalejeme 1,5 l studenej vody. Privedieme k varu a pridáme brokolicu. Počkáme, až sa polievka opäť začne variť, a ponecháme na prudkom ohni 5 minút. Prisypeme slíže, necháme ich prejsť varom a potom prívod tepla stiahneme na minimum. Ochutíme soľou a petržlenovou vňaťou a necháme ešte asi 10 minút na miernom ohni tzv. prebublávať.

Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy. 

   
                    C-CICER
CICER
Súčasné trendy výživy človeka sú charakterizované vysokou spotrebou mäsa, ale na druhej strane sa čoraz viac ľudí orientuje na potravu rastlinného pôvodu.



V nej zohrávajú strukoviny svoju nezastupiteľnú úlohu, pričom prvenstvo bezpochyby patrí sóji. Tak trochu bokom zostávajú ostatné, „zabudnuté“ strukoviny ako bôb, hrachor a cícer.



Odkiaľ pochádza exotické meno ?

V porovnaní s inými strukovinami je rodové (Cicer) i druhové (arietinum) označenie pomerne exotické. Druhový názov je odvodený z gréckeho slova aries označujúceho baraniu hlavu (tvar semena ju naozaj pripomína). Rodový názov cícer je latinského pôvodu a zrejme pochádza z gréckeho slova kikus (sila, moc alebo pevnosť). Tvrdí sa tiež, že názov je odvodený od bradavice, ktorá „skrášľovala“ nos jednému z najlepších rečníkov – Cicerovi.

Na Slovensku je cícer známy pod rôznymi menami. Najpoužívanejšími sú: slovenec, slovenka, bagovka, čičer, bagoca, ale aj slovienka, slovienko, či sloviatko. V niektorých kuchárskych knihách sa stretávame s nesprávnymi prekladmi z anglického chickpea ako žltý hrach, španielska fazuľa, čím sa ale myslí cícer.

Cícer baraní patrí k najstaršie pestovaným rastlinám, pretože prvé zmienky o jeho pestovaní pochádzajú z roku 5 450 pred naším letopočtom.



Význam strukovín vo výžive človeka

Strukoviny patria k základným článkom vo výžive človeka a v niektorých prípadoch tvoria dokonca základ výživy, o čom svedčí aj ich ročná spotreba dosahujúca 25 až 40 kg na osobu. Pozitívnym prvkom strukovín je ich vysoká koncentrácia bielkovín, hoci ich biologická hodnota je nižšia než u bielkovín mäsa či vajec, čo je vyvolané nižšou koncentráciou sírnych aminokyselín (metionín, cysteín, cystín). Donedávna sa záporná úloha pripisovala látkam, ktoré zhoršujú využitie bielkovín zo strukovín. Sú to inhibítory proteáz (enzýmy, podieľajúce sa na rozklade bielkovín), ale ako to dokazujú posledné výsledky výskumu, tieto látky majú protirakovinové účinky. Platí to aj pre cícer baraní. Na ľudské zdravie pozitívne vplývajú aj tuky, nachádzajúce sa v strukovinách. V prípade cícera sa dokázalo, že niektoré nenasýtené mastné kyseliny (linolová, linoleová) znižujú hladinu cholesterolu v krvi (hypocholesteromaeic effect). Osobitné postavenie patrí vláknine, obsiahnutej v strukovinách. Strukoviny neobsahujú lepok, čo ocenia ľudia trpiaci celiakiou.

Pri konzumácii strukovín je potrebné mať na pamäti, že obsahujú minerálne živiny a vitamíny. Z minerálnych látok je veľmi dôležitý draslík, ktorý pozitívne vplýva na činnosť srdca, znižuje krvný tlak. Kladne sa hodnotí aj zastúpenie fosforu, vápnika, železa a horčíka, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní psychickej únavy. Strukoviny obsahujú tiež zinok, meď, kobalt, mangán, molybdén a nikel a vitamíny skupiny B, vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E a vitamín C. Minerálne látky, vitamíny a vláknina sa nachádzajú v prevažnej miere v šupke strukovín.



Afrodiziakum

Cíceru sa pripisujú aj údajné afrodiziakálne účinky, o čom svedčia aj názvy niektorých jedál (napr. talianske tuomi e lampo – hromy a blesky a „príjemné“ skúsenosti Herkula).

Čo je však nesporné, cícer by mali konzumovať ľudia trpiaci na asténiu a fyzicky ťažko pracujúci.



Zdravý cícer

Podobne ako ostatné strukoviny aj cícer je typický vysokou koncentráciou bielkovín, 20 – 30 percent, ktorá je nižšia než v sóji.V jeho semenách sa nachádza okolo 40 percent sacharidov a asi 7 percent tukov. Je pomerne bohatým zdrojom lecitínu a jeho semená obsahujú menšie množstvá vitamínov A, B a C. Aminokyselinové zloženie bielkovín cíceru sa podobá kompozícii bielkovín sóje.



Základná príprava cícera

Cícer je potrebné pred varením namáčať. Na rozdiel od iných druhov sa do vody na namáčanie pridáva kuchynská soľ! Odporúčaná doba na namáčanie je 10 – 12 hodín. Môže sa pridať niekoľko zrniek čierneho korenia, alebo bylinky, či morské huby. V niektorých receptoch sa používa aj cícer zbavený šupky.

o vyzname strukovi pise vo svoich clankoch aj 

doc. Ing. Norbert Gáborčík, PhD.

Banská Bystrica

O - oliva

Olivy sú považované za jedno z najstarších druhov ovocia. Začali sa pestovať asi pred šiestimi tisíckami rokov. Tajomstvo chuti olív spočíva v spôsobe ich prípravy.

Hoci v minulosti sa olivy najprv namáčali v morskej vode a potom konzervovali, dnes si ich výrobcovia uľahčujú prácu omývaním v hydroxide sodnom, aby pustili nepríjemnú horkosť. Potom môže začať kvasenie v náleve. Čo sa týka zdravotných benefitov olív, nesmieme zabudnúť na ich zloženie.

Viac "déčka" ako zo slnka?
Obsahujú vysoký podiel vitamínu K, špeciálne vitamín D, ktorý získavame hlavne zo slnka. Ďalej vitamín E a množstvo prírodných antioxidantov, železa a medi. Vďaka tomu účinne chránia bunky pred voľnými radikálmi a pôsobia aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochorením. Olivy tiež dokážu zlepšiť priechodnosť ciev.

Oliva či olej?
Skutočný „extra virgin“ olivový olej spĺňa naopak požiadavky najvyššej sorty tohto špeciálneho oleja. Vonia po čerstvých olivách, tráve alebo artičokách, a v závislosti od konkrétneho druhu býva jeho chuť jemne horkastá až ostrá. Jeho vzhľad je priezračný, i keď z hľadiska dlhodobej trvácnosti je lepšie ho skladovať v tmavých fľašiach.
 abecedu výživy.

Z - zemiak

Jeden zemiak obsahuje až do 80% vody, zvyšok tvoria bielkoviny a sacharidy. Aj preto sú výhodné pre pleť, ktorú zásobujú drahocennou vlkosťou.

Z vitamínov zemiak obsahuje hlavne tie zo skupiny B: B1, B2 a tiež veľké množstvo céčka. Je dobré vedieť, že ak uprednostníte nové zemiaky pred zimnými, obsah požitého vitamínu C tak až strojnásobíte. Zemiaky sú bohaté na vápnik. Z ostatných minerálnych látok stojí za spomenutie síra, horčík, draslík a železo.

Čo robí zo zemiaku superpotravinu?
Popri jeho zložení je to aj ľahká dostupnosť. Zemiaky možno pestovať počas celého roka a vôbec nie sú náročné na podmienky. Kúpa i skladovanie zemiakov ale môžu ovplyvniť ich výživovú kvalitu, nezaškodí preto zopakovať si niekoľko základných pravidiel.


Zemiaky najlepšie uchováte na vlhkých a tmavých miestach, s teplotou medzi 7 až 10˚C. Ak aj nemáte pivnicu, snažte sa vytvoriť im čo najprijateľnejšie skladové podmienky a určite zabráňte prístupu slnečných lúčov. Zabudnite na lupienky a hranolky. Chutné zemiakové jedlá vôbec nemusia byť nezdravé. Práve naopak.


Vhodná úprava zemiakov je tá, ktorá v nich nezničí všetky živiny a zaručí aj optimálne množstvo prijatých kalórií. Okrem zemiakov v šupke i bez nej sú zdravo upravené aj vo forme šalátu (ak šetríte na majonéze), kaše či knedle

 

 

Ovocná a zeleninová kúra na leto

 

Leto je ideálnym ročným obdobím na detoxikáciu, pretože je dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú vlákninu, vitamíny a, samozrejme, takmer žiadne kalórie. Najnižšiu energetickú hodnotu má melón, ananás a citrusové plody. Najvyššiu majú čierne ríbezle a šípky. Najideálnejšie je držať trojdňovú diétu, kedy konzumujte iba čerstvé ovocie a zeleninu. V prvý deň si rozdeľte 1,5 až 2 kilogramy čerstvého ovocia do 5 až 6 porcií. V zeleninový deň to isté s 2 až 2,5 kilogramov čerstvej zeleniny. Deň začnite s 2,5 decilitrami zeleninovej šťavy. Počas tretieho dňa striedajte ovocie a zeleninu. Ovocia skonzumujte asi jeden kilogram a zeleniny približne 1,5 kila. Nejedzte však súčasne aj ovocie a zeleninu.

Nezabúdajte počas leta dodržiavať pitný režim, čo znamená vypiť tri a pol litra tekutín denne. Dobré je, ak nápoje nie sú príliš studené, tak osviežia a schladia telo lepšie. Ideálne sú aj ovocné a bylinkové nesladené čaje, minerálne vody, ovocné a zeleninové šťavy. Ak by ste nemali dostatok tekutín, môžete si privodiť množstvo nepríjemností. Od kolapsu, nevoľnosti, kŕčov, triašku až bolesť hlavy či poruchy krvného obehu.
Doma si môžete pripraviť aj šťavu plnú vitamínov. Stačí zmiešať 150 mililitrov šťavy z kyslej kapusty s 50 mililitrami paradajkovej šťavy, ochutiť bazalkou a je to. Vhodný nielen pre deti, ale aj dospelých je banánový koktail. Stačí rozmixovať jeden banán s dvomi pohármi vody.
Leto je tiež optimálne na držanie dyňovej kúry, ktorá dôkladne prečistí obličky. Celý týždeň musíte konzumovať len červenú dyňu a čierny chlieb. Táto kúra vyčistí nielen vaše obličky a mechúr, ale zbaví vás aj obličkových kameňov. Dôležité je, aby ste si v posledný deň kúry, medzi treťou a štvrtou hodinou ráno, kedy je na to najvhodnejší čas, sadli do vane s teplou vodou a dojedli posledný kus dyne.

Hroznová kúra na jeseň
Hrozno je ideálne na jesennú kúru, ktorou pripravíte svoje telo na zimu. Keďže hrozno obsahuje fosfor, vápnik, železo či draslík, podporuje odvodňovanie tela, zlepšuje činnosť obličiek a pečene, ako aj žalúdočnú sekréciu. Hroznový cukor sa v organizme rozkladá pomalšie, čím dodáva telu energiu postupne. Pri hroznovej kúre je optimálne rozdeliť si dva kilogramy hrozna na celý deň. Samozrejme, nesmiete jesť nič iné, iba dodržiavať pitný režim. Okrem prečistenia obličiek a pečene, pôsobí aj na prečistenie pleti, vyhladzuje vrásky, chráni pokožku a zbavuje ju odpadov

   viete že pre naš organizmus doležity prijem vlakniny

Dôležitá vláknina
To, v akom stave je vaše telo, ovplyvňuje strava. Jednou, ale veľmi dôležitou zložkou potravy je práve vláknina. Avšak prijímame jej málo, približne 20 gramov denne. Mali by sme však prijať aspoň 30 gramov. Vláknina sa nachádza jedine v rastlinnej zložke našej potravy a je pre náš organizmus dôležitá. Obilniny, orechy, strukoviny, ovocie a zelenina sú najbohatšie na vlákninu. Vlákninu môžeme rozdeliť na dva druhy, na vlákninu rozpustnú vo vode a vlákninu nerozpustnú. Odpadové a toxické látky odvádza z tela rozpustná vláknina, je vhodná pri redukčných diétach, pretože napĺňa žalúdok, znižuje tiež jeho kyslosť. Nerozpustná vláknina do seba nasáva vodu a dá sa povedať, že zmäkčuje stolicu a napomáha plynulému pohybu čriev. Tým, že udržuje črevá v pohybe, zabraňuje zápche, a teda aj problémami s ňou spojenými, ktoré sme už niekoľkokrát uvádzali a ktoré môžu skončiť rakovinou čriev či konečníka. Nerozpustná vláknina pôsobí v našich črevách aj ako akási kefa, ktorá berie so sebou nečistoty a usadeniny.

Tým, že vláknina do seba nasáva vodu, a tým zväčšuje svoj objem, vytvára pocit nasýtenosti. Pôsobí teda aj proti obezite, ktorá má za následok napríklad kŕčové žily či hemoroidy. Aj výskyt rakoviny je u ľudí s dostatočným príjmom vlákniny nižší. Spolu s vlákninou sa z nášho tela vyplavujú aj žlčové kyseliny a cholesterol.
Až 40 gramov vlákniny sa nachádza v 100 gramoch otrúb, 18 gramov v sušených marhuliach, 16 gramov v kukuričných lupienkoch, 13 gramov v sušených slivkách, 10 gramov v šošovici, 8 gramov v celozrnnom chlebe, 6 gramov vo vlašských orechoch, 5 gramov v hrachu, 3 gramy v jablku či brokolici. Avšak nadmerná konzumácia vlákniny môže spôsobiť nedostatok vápnika a železa v organizme, pretože ich na seba viaže, a teda vyplavuje ich z tela. Vlákninu by ste nemali jesť ani počas hnačky. Vrátiť ju do jedálnička môžete až po odznení, respektíve vyliečení hnačky, ktorá môže byť infekčná, ale i neinfekčná.

   pozrime sa aj na našu traviacu sustavu,

Hrubé črevo ovplyvňuje naše zdravie a dĺžku života
Ako sme už vyššie uvádzali, hrubé črevo sa počas celého života človeka zanáša a upcháva. Je to najmä zlou kombináciou potravín, nedostatkom konzumácie ovocia, zeleniny a vlákniny. Takéto črevo sa po čase, niekedy 20 a viac rokov môže upchať úplne. V takomto prípade pomôže iba operácia a umelý vývod, s ktorým človek žije do konca života. Dôležité je, aby ste si všímali konzistenciu vašej stolice. Pokiaľ je vaša stolica v poriadku, má tvar a konzistenciu asi ako zrelý banán. Má plávať na hladine, a to v celom tvare. Vaša stolica je v poriadku, ak je toaletný papier po použití čistý. Stolica je v takomto prípade obalená jemným filtrom (hlienom), ktorý zabezpečí dobrý priechod črevami a konečníkom.
Dôležitá je aj farba stolice. Príliš tmavá až čierna stolica znamená, že pohyb vašich čriev je narušený a mali ste pravdepodobne zápchu. Zvýšený metabolizmus sa prejaví žltou stolicou. Hnedá stolica je prejavom zlej kombinácie jedál či konzumácie mäsa. Ideálna farba stolice je žltohnedá, má farbu starého zlata.
Možno je to neuveriteľné, ale stolica zdravého človeka, ktorý má dobré trávenie je bez zápachu. Silný zápach indikuje poruchu v trávení, zlú kombináciu potravy, ako aj konzumáciu mäsa.
Ak máte striedavo zápchu a hnačku, po jedle kyslých jedál cítite nepríjemné grúlenie v žalúdku, neraňajkujete, vaša stolica zapácha, vypadávajú vám vlasy a lámu sa vám nechty a počas jedla veľa pijete, mali by ste zvýšiť príjem vitamínu A, B, rakytníkového oleja, odporúčame tiež užívanie tabletiek z pivovarských kvasiniek.

                             

       teraz trochu o vode .                                            

Voda

 

 

Voda (chemický vzorec H2O, novší systémový názov oxidán) je chemická zlúčenina vodíka a kyslíka. Je základnou podmienkou pre existenciu života na Zemi. Za normálnej teploty a tlaku je to bezfarebná, číra kvapalina bez zápachu a chuti. V prírode sa vyskytuje v troch skupenstvách: v pevnom (sneh, ľad), v kvapalnom (voda) a v plynnom (vodná para).

Je najrozšírenejšou látkou na Zemi. Je podstatnou zložkou biosféry a má popri pôde prvoradý význam pre zabezpečenie výživy ľudstva.
Je základnou zložkou biomasy, hlavným prostriedkom pre transport živín, pre ich prijímanie a vylučovanie.
Pre rastliny je významné nielen jej celkové množstvo za rok, ale tiež výskyt a rozdelenie vo vegetačnom období vzhľadom na ich rastové fázy.
Pre mnohé živočíchy je voda priamo životným prostredím.Obsah [skryť]Nedostatok vody sa podpíše okrem iného aj na vzhľade našej pokožky a celkovom zdravotnom stave. Aby ste si udržali svieži a mladý vzhľad, je dôležité prijímať dostatok tekutín. Najlepšie je piť čistú vodu, prípadne rôzne nesladené minerálne vody, čaje a ovocné i zeleninové šťavy.

 

Štruktúra vody
Voda predstavuje chemickú zlúčeninu dvoch atómov vodíka (H) a jedného atómu kyslíka (O). Atómy v molekule vody sú viazané jednoduchou polárnou kovalentnou väzbou. Intermolekulové vodíkové mostíky sú príčinou napr. vysokej teploty varu vody 100 °C.
Voda sa v prírode vyskytuje v plynnom, kvapalnom a v tuhom skupenstve.
Pre svoj dipólový charakter je voda dobrým rozpúšťadlom iónových zlúčenín.


  Molekula vody
Voda predstavuje chemickú zlúčeninu dvoch atómov vodíka (H) a jedného atómu kyslíka (O). Atómy v molekule vody sú viazané jednoduchou polárnou kovalentnou väzbou. Intermolekulové vodíkové mostíky sú príčinou napr. vysokej teploty varu vody 100 °C.
Voda sa v prírode vyskytuje v plynnom, kvapalnom a v tuhom skupenstve.
Pre svoj dipólový charakter je voda dobrým rozpúšťadlom iónových zlúčenín.

Druhy vody
Podľa obsahu rozpustených minerálnych látok
Destilovaná - je zbavená minerálnych látok
Mäkká - obsahuje málo minerálnych látok
Tvrdá - z podzemných prameňov, obsahuje viac minerálnych látok
Minerálna - Podľa obsahu celkových rozpustených tuhých látok (RL) sa prírodné minerálne vody členia na:
veľmi nízko mineralizované (s obsahom RL do 50 mg/l), nízko mineralizované (s obsahom RL 50 - 500 mg/l), stredne mineralizované (s obsahom RL 500 – 1500 mg/l), vysoko mineralizované (s obsahom RL 1 500 - 5 000 mg/l), veľmi vysoko mineralizované (s obsahom RL 5 000 - 15000 mg/l) a soľanky (s obsahom RL nad 15000 mg/l)[1].

Podľa účelu použitia
Úžitková - v priemyselných závodoch (zníži sa tvrdosť vody a tá sa zbaví Ca2+ a Mg2+), v potravinárstve sa vyžaduje dezinfikovaná voda (chlórovanie, ozonizácia, ožarovanie ultrafialovým žiarením)
Napájacia - voda pre parné kotle, zbavená minerálnych solí, aby nevznikol kotlový kameň, ktorý zanáša potrubie
Pitná - je vhodná na každodenné použitie, je zbavená nečistôt, obsahuje vyvážené množstvo minerálnych látok tak, aby neškodili zdraviu
odpadová voda -Odpadová voda je znečistená voda, ktorá vzniká a priemysle, v poľnohospodárstve, v domácnostiach, nemocniciach, laboratóriách atď. Čistí sa v čistiarňach odpadových vôd. Veľké závody majú vlastne čistiarne odpadových vôd. Obce odvádzajú odpadovú vodu do najbližších čistiarní odpadových vôd

OMEGA-3 kyseliny


VlastnostiOmega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny sú ďalším dôležitým bojovníkom proti starnutiu. Tieto látky nájdeme napríklad v rybách (najmä lososy, makrely či sardinky), v orechoch a olejnatých semenách. Omega-3 kyseliny by teda určite nemali chýbať vo vašej strave, ak si túžite udržať prejavy starnutia od seba čo najďalej.

 

Omega-3 mastné kyseliny patria medzi polynenasýtené mastné kyseliny a sú pre človeka esenciálne, čo znamená že organizmus si ich nevie sám syntetizovať, ale musí ich prijať v potrave. Dobrým zdrojom týchto kyselín sú hlavne olejnaté ryby ako napr. losos alebo sardinka, ale aj orechy, soja, repkový olej.

Keďže ľudia na Slovensku majú v svojej potrave skôr menej týchto druhov jedál (hlavne rýb), prichádza na trh množstvo prípravkov obsahujúcich omega 3 kyseliny.

Majú mnoho dôležitých funkcií v rastúcom organizme: antioxidačné vlastnosti, zlepšujú funkciu mozgu, zlepšujú stav pozornosti u detí, pamäť i mozgovú zručnosť. Majú výrazné protizápalové vlastnosti. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, či udržať tlak krvi v optimálnych hodnotách, tým majú preventívny účinok na srdce. Zlepšujú citlivosť na inzulín, a tak pomáhajú predchádzať cukrovke.

U detí sa ich účinok využíva hlavne pri chorobách obličiek, ale aj pri zápalových chorobách čreva, chronických neinfekčných zápaloch dýchacích ciest, kožných, psychiatrických, onkologických chorobách a v množstve ďalších indikácií.

U tehotných žien majú pozitívny účinok na vývin mozgu a očnej sietnice plodu.

 

Omega-3 mastné kyseliny: kde je získáme?
Žádná samostatná potravina nemůže zajistit lidem zdraví, avšak vyšší spotřeba ryb je jednou z možností, jak na základě vhodného složení potravin lze zlepšit i náš zdravotní stav. Ryby jsou totiž důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají významné zdravotní účinky. Zvláště vysoký obsah omega-3 mastných kyselin má maso např. lososa, sardinky, tuňáka, doporučuje se však zvýšit spotřebu všech druhů ryb a mořských plodů.
Správná volba tuků

Pestrá strava v přiměřeném množství je podle názorů odborníků jedním z předpokladů dobrého zdravotního stavu. Jinými slovy, strava složená z širokého sortimentu potravin zajišťuje lépe komplexní výživu a je mnohem výhodnější než dieta založená jen na několika druzích potravin.

Obecně je doporučováno volit stravu tak, aby neobsahovala příliš mnoho tuků, především s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Hlavním zdrojem nasycených tuků jsou tučné druhy masa a plnotučné mléčné výrobky, zatímco zdrojem nenasycených tuků jsou především rostlinné oleje. Potraviny obsahující vyšší podíl mono- a polynenasycených tuků snižují rovněž hladinu "špatného" cholesterolu. Ideální strava by tedy měla obsahovat více mono- a polynenasycených tuků, než běžná evropská strava.

Mastné kyseliny omega-3

V celé skupině polynenasycených tuků existují dvě důležité podskupiny mastných kyselin omega-3 a omega-6. Rostlinné oleje obsahují mnoho omega-6 mastných kyselin a většina Evropanů jich získává ve své potravě dostatečné množství, avšak mastných kyselin omega-3 je v této běžné potravě nedostatek. Ve větším množství se nalézají v rybách, korýších, tofu, mandlích, vlašských ořechách, dále pak v některých rostlinných olejích, např. z lněného semene nebo bezerukové řepky (kanola). Omega-3 mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob. Předmětem výzkumu je i studium funkce omega-3 kyselin v mozku a jejich vlivu na zrak. Existuje domněnka, že zabraňují degeneraci žluté skvrny (makuly) v oku, což je běžný důvod oslepnutí. Mají rovněž příznivý účinek na zmírňování některých depresivních poruch. V rámci výzkumu je dále studován vliv omega-3 kyselin na imunitní systém a jejich pozitivní účinek na rheumatickou arthritidu, astma, lupenku, ledvinové poruchy a rakovinu.

Zdravotníci proto doporučují konzumovat ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny dvakrát týdně. Jen některé druhy ryb obsahují velké množství omega-3 kyseliny, avšak pravidelná konzumace všech druhů ryb dodává tělu významné množství těchto mastných kyselin. Obecně lze říci, že tučné druhy ryb, jako je losos, sardinka, sleď, makrela a pstruh, obsahují přibližně 1,0 - 1,8 g omega-3 mastných kyselin ve 100 g vařeného masa, v ostatních druzích ryb, v mušlích a korýších, je obsah nižší, kolem 0,5 g na 100 g.

Ryby a korýši představují výborný zdroj bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Jedna 100 g porce většiny ryb a korýšů představuje kolem 20 g bílkovin, což je přibližně jedna třetina denního doporučeného příjmu. Rybí bílkoviny jsou vysoce kvalitní, neboť obsahují převážně esenciální aminokyseliny a jsou velmi dobře stravitelné. Obecně rybí maso obsahuje méně tuku, než maso hovězí, vepřové i drůbeží, a většinou obsahuje i poněkud méně cholesterolu. Obsah tuku závisí na druhu ryby a období lovu. Bílé ryby a různé dary moře obsahují méně než 5 % (např. garnát, humr, mušle, sépie, treska, platýz). U tučných ryb (losos, úhoř, sardinka, tuňák, makrela) je obsah tuku až 25 %, ten je však většinou nenasycený, a proto pro organismus prospěšný.

Ryby obsahují rovněž mnoho minerálních látek (železo, zinek, jod) a konzervované ryby s měkkými poživatelnými kostmi i mnoho vápníku.

Zvýšit spotřebu ryb je velmi snadné, nejlépe je zařadit do jídelníčku 2x týdně rybu jako náhradu za jiný druh masa.
Obsah omega-3 kyselin v rybách a korýších
(g ve 100 g upravené tkáně)
losos atlantský, vařený, pečený 1.8
ančovička, konzervovaná v oleji 1.7
sardinka s kostmi, konzervovaná v rajském protlaku 1.4
sleď naložený v láku 1.2
makrela vařená 1.0
pstruh duhový, vařený 1.0
mečoun vařený 0.7
tuňák konzervovaný ve vodě 0.7
platejs vařený 0.4
treska vařená 0.1
mušle vařená 0.7
mušle vařená 0.7
ústřice 0.5
  garnát vařený0,3