Ako žiť čo najdlhšie v plnej sviežosti

08.08.2011 20:59

 Ako žiť čo najdlhšie v plnej sviežosti
 





Paul Bragg – spisovateľ a propagátor zdravého životného štýlu, ktorý ako prvý tvrdil, že naše telo je pripravené žiť 120 rokov. Sám zomrel vo veku 95, nám zanechal odkaz ako žiť čo najdlhšie. Kto sa chce dožiť aspoň stovky, má šancu, ak sa bude držať jeho rád a od rodičov dostal tuhý korienok. Základ je samozrejme vytvorenie jednoty fyzického, psychického a duševného zdravia a spojenia s rytmom prírody.

Tu je pár konkrétnych rád ako na to:

1. Skončite raz a navždy s plytvaním svojej životnej energie!

Meditujte, osloboďte svoje vedomie od starostí, strachu a negatívnych myšlienok a emócií. Namiesto toho sa sústreďte na konkrétny cieľ: staňte sa takým človekom, akým by ste chceli byť vo svojich predstavách, verte, že svoj cieľ dosiahnete.


2. Vytvorte si pozitívny postoj k životu, to tiež priaznivo ovplyvní proces formovania silnej životnej energie.

Dbajte, aby ste každú noc spali osem hodín hlbokého, regeneračného spánku, a ak vám to okolnosti dovolia, dajte si po obede siestu.



3. Vyvarujte sa jedál a nápojov, ktoré neobsahujú žiadne vitamíny, vyvarujte sa umelých stimulátorov ako tabak, káva, čaj, kokakola, rafinovaný cukor a pod. Dajte prednosť ovociu a zelenine, či už v surovom stave, alebo tepelne upraveným zdravým spôsobom. Zdravý jedálníček kombinujte s pravidelnou hladovkou (raz týždenne). Nevynechávajte ani dlhodobé sedemdňovej až desaťdňové hladovky (zaraďte ich niekoľko razy do roka). Detoxikujte organizmus. Pri očistnom hladovania sa zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať kyslík.



4. Každý deň cvičte alebo sa prechádzajte na čerstvom vzduchu a nezabúdajte ani na ostatné športy a aktivity: jogging, plávanie, tanec či kolektívne hry. Dbajte na to, aby všetky svaly vášho tela boli aktívne.


5. Zhlboka dýchajte, pretože kyslík má blahodarný vplyv na nervy a napomáha formovaniu životnej sily. Pri hlbokom dýchaní sa krv očistí od kysličníka uhličitého a nasýti sa kyslíkom, ktorý sa ďalej dostane do všetkých častí tela, ku každej bunke vášho organizmu.



6. Každý deň sa kúpte alebo sprchujte v teplej aj studenej vode a kombinujte kúpele so slnečnými kúpeľmi. Dodržujte pitný režim.



7. Majte emócie pod kontrolou.


8. Nevystavujte svoje nervy nadmernej záťaži, pokiaľ je možné sa jej vyhnúť. Uvoľnite sa: prirodzený rytmus života spočíva v striedaní napätia a uvoľnenia, aj naše srdce sa ním riadi. Nalaďte sami seba tak, aby sa váš organizmus po každej práci spojenej s napätím automaticky uvoľnil.

9. Tešte sa zo života a nezabúdajte, že jeho súčasťou sú aj hry a zábava. Prišli ste na Zem, aby ste sa naučili mať radosť zo života. Úspech a bohatstvo sú dobré veci, ale dôležité je, aby ste sa vedeli radovať z každého nového dňa. Pokojne sa zasmejte žartom, zatancujte si, zaspievajte alebo si pískajte do rytmu pekné pesničky.


10. Vyhýbajte sa styku s mrzutými a melancholickými, či večne nespokojnými ľuďmi. Robte všetko možné pre to, aby svet okolo Vás bol lepší.

11. Nevenujte čas činnostiam, ktoré poškodzujú váš organizmus.

12. Nájdite si čas na 12 činností, ktoré podporujú dlhovekosť:

- Pracovať, pretože to je cena úspechu.

- Myslieť, pretože to je zdroj moci.

- Hrať sa, pretože to je tajomstvo mladosti.

- Čítať, pretože to je základ vedomostí.

- Rešpektovať, pretože úcta k správnym veciam a ľuďom vymýva zrnká piesku z očí a otvára ich.

- Pomáhať ostatným a tešiť sa zo spoločnosti priateľov, pretože to je prameň šťastia.

- Rozdávať lásku, milovať, pretože to je jediná sviatosť života.

- Snívať, pretože to duši pomáha vzlietnuť ku hviezdam.

- Smiať sa, pretože radosť a smiech uľahčujú všetky ťažkosti života.

- Všímať si krásu, pretože je v prírode a všade okolo nás.

- Starať sa o zdravie, pretože to je naše najväčšie bohatstvo a poklad života.

- Plánovať, pretože to vám zaručí, že si nájdete čas na jedenásť vyššie uvedených činností.